O mně

O mně

Gabriela Olšanská nabízí poradenství pro potravináře a aromaterapeuty

Propojuji svět vědy a byznysu ve prospěch výrobců i spotřebitelů. 

 jsem gabriela olšanská

Vývojářka potravin a vybraných kosmetických přípravků.

Konzultantka, projektová manažerka, lektorka dospělých v kurzech aromaterapie.

Založením vědec - stavím koncepty výrobků a přístupů na faktech a studiích, ale i zkušenostech předchozích generací.

Kladu důraz na udržitelnost ve všech oblastech byznysu, od pěstování, přes ingredience až po obalový materiál.

Moje portfolio

Spolupracovala jsem na vývoji potravin a kosmetiky u těchto firem:

logo Sanity group
logo VAAY
logo FEMCAN
logo biogena
logo ag foods
Gabriela Olšanská, výzkumnice a vývojářka potravin a kosmetických přípravků

Zkušenosti a kvalifikace

01

Farmakognosie a příprava léků, kosmetických prostředků

Farmakognosie a příprava léků byly moje maturitní předměty. Na Farmaceutické fakultě VaF v Brně jsem absolvovala předmět Pěstování léčivých rostlin. Příprava léků je součástí mojí práce v lékárně v Boskovicích. V Německu jsem vyvíjela a vyráběla kosmetické prostředky pro pilotní šarže (tekuté olejové prostředky, krémy, balzámy).

02

Systém řízení kvality v potravinářství/kosmetice

Ve firmě LEROS s.r.o. jsem vedla OŘKJ (oddělení řízení a kontroly jakosti) ve Strážnici, které kontrolovalo kvalitu surovin, polotovarů a hotových výrobků (potraviny, farmacie). V německé Sanity Group GmbH jsem byla zodpovědná za vytvoření systému jištění kvality (QA) pro doplňky stravy a kosmetiku.

03

Věda a výzkum

Na Mendelově univerzitě v Brně jsem v letech 2007 - 2014 učila několik předmětů a věnovala jsem se výzkumu pěstování, zpracování, kvality a využití léčivých, aromatických a kořeninových rostlin.

Jsem spoluautorkou vědeckých a odborných publikací, certifikovaných metodik pro pěstování léčivých, aromatických a kořeninových rostlin a dvou užitných vzorů.

Přispěla jsem k registraci dvou léčivých rostlin pod ochrannou známku Evropské unie - PDO (Chráněné označení původu pro heřmánek “Chamomilla Bohemica” a kmín kořenný - “Český kmín”).

V rámci evropského projektu jsem pomáhala získat komorovou sušárnu ovoce a rostlin na Jižní Moravě, která sloužila pro veřejnost. 

Dlouhodobě se soukromě věnuji pěstování léčivých rostlin a věnuji se udržitelnému sběru.

Působím jako hodnotitelka grantových soutěží TAČR (Technologická agentura ČR).

04

Vývoj potravin, doplňků stravy a kosmetiky

Ve firmě AG FOODS, a.s. a Biogena jsem byla součástí vývojového oddělení, později jsem byla jeho vedoucí. V Sanity Group GmbH jsem se podílela spolu s dalšími kolegyněmi, kolegy na vývoji doplňků stravy a kosmetiky s botanickými extrakty a CBD.

Nyní pracuji jako vývojář pro klienty. Mojí každodenní náplní práce bylo a je sledování předpisů v oboru,  vyhledávání surovin, dodavatelů, smluvních výrobců, kontrolních laboratoří, tvorba dokumentace k výrobkům.

Vytvářím systém vývoje na míru, provádím senzorické hodnocení, komunikuji s obchodním oddělením, marketingem a oddělením kvality.

05

Lektorka na Institutu Aromaterapie v Praze

Absolvovala jsem doplňující studium pro pedagogy na Mendelově univerzitě (2001, aprobace na střední školy) a získala jsem certifikát o absolvování kurzu EO Safety Masterclass 2nd Edition, Tisserand Institute (2023).

Studovala jsem Aromatherapy Journal Club 2019-2021 u Dr. Ester Joy Bowles (Austrálie).

Od roku 2017 učím Vědecké základy tvorby a využití éterických olejů na IA Praha. 

V letech 2000 a 2004 jsem studovala chemotaxonomii aromatických rostlin a příbuzné předměty a podílela se částečně na výzkumu na Scottish Agricultural College (a na Avian Science Research Centre, tamtéž) u Dr. Kateřiny Svobody Brooker a Prof. Johna D. Brooker.

 

06

Projektový management

V rámci práce v různých start-upech jsem si osvojila nástroje projektového managementu jako například Asana, Trello, Mural Miro, Confluence.

V německé firmě Kleffmann Group GmbH jsem pracovala jako datová analytička pro reporting (MS Excel).

Mám ráda Trello a Asanu.

Jsem členkou Odborné společnosti české aromaterapie (Asociace českých aromaterapeutů) a KitchenTown Berlin, sdíleného food-tech hubu pro vývoj potravin.


Hovořím anglicky a německy.

Řekli jste o spolupráci se mnou

reference

„Gabriela is a true treasure to work with! Her expertise spans multitude of facets, from quality control to product development, like a veritable Swiss Army Knife. It’s an absolute pleasure to collaborate with such a lovely and knowledgeable professional like her.“

„Gabriela is a true treasure to work with! Her expertise spans multitude of facets, from quality control to product development, like a veritable Swiss Army Knife. It’s an absolute pleasure to collaborate with such a lovely and knowledgeable professional like her.“

Dr. Shabnam Sarshar

Co-founder / Head of Vision ve FemCan GmbH (SRN)